OM PROSJEKTET

”Tango er ikke laget for å synge om hva en har, men om hva en har mistet”
José Gobello
 
Jeg har gått mange turer med ipod på øret mens jeg har lett etter og silt ut de sangene som skulle være med på denne utgivelsen. Jeg har hørt meg gjennom sang etter sang i et enormt tangounivers og sakte men sikkert har denne utgivelsen tatt form. Jeg har lyttet til Carlos Gardel, Alberto Morán, Roberto Goyeneche, Amelita Baltár, Astor Piazzolla, Adriana Varela, Edmundo Rivero, Tita Merello og mange flere.
 
Som norsk artist uten bakgrunn fra tangoens verden finnes det i utgangspunktet ingen selvfølgelige og helt soleklare sangvalg, kanskje med unntak av La Cumparsita. Jeg har stilt med relativt blanke ark, noe som på mange måter har vært frustrerende samtidig som det også har vært veldig befriende. Da jeg gjorde Piaf  var de fleste sangene selvsagte valg. Dette ble altså en helt annen verden. Jeg har plukket fra øverste hylle i argentisk tango, og prosjektet omfatter sanger helt fra tidlig 1900-tall, via Carlos Gardell til Piazzollas nuevo tango.
 
 
HVORFOR TANGO?
 
Jeg har lenge tenkt at jeg har lyst å gjøre tango på norsk. Jeg vet av erfaring fra Piaf-prosjektet at alle får et nærere og helt annnerledes syn på musikk når de forstår hva som blir sunget. At det er et rikt tekstunivers i tango finnes det ingen tvil om. Mens tango i Norge er mest kjent som dans, er sjangeren i den spanskspråklige verden like kjent som musikk og som tekst. Noen av Argentinas og Uruguays fremste låtskrivere og poeter har gjennom tidene komponert fantastiske, evigvarende sanger. Mitt mål er å få det norske folk til å høre, se og skjønne hvilken fantastisk skatt som ligger i disse tekstene og denne musikken.
 
Som sanger og artist er jeg  alltid opptatt av å utvikle meg, og da jeg hadde tenkt lenge nok på tango reiste jeg i februar ’09 til Buenos Aires for å få inspirasjon til endelig å gjennomføre prosjektet. Jeg ville se stedene som beskrives i sangene, gå gatene og sitte på kaféene. Jeg ville oppleve stemningen i byen der det hele oppstod, der tango ble født. Sangene jeg har valgt er fulle av historier som jeg gleder meg til å formidle fra scenen gjennom sang, musikk og fortelling.
 
Gjennom mitt arbeid med Piafs sanger har jeg blitt mer og mer sikker på at det er en naturlig vei videre derfra til tango. Der Piaf sang om kjærlighet er det først og fremst lengsel som er drivkraften i tango. Men det er de store følelsene, heftigheten og dramatikken som ligger i bunn for både Piaf og tango.
 
For meg har dette også vært en læringsprosess. Tango er en ny måte å frasere på, en annen tilnærming til tekst og musikk som ikke er lært over natten. Dette er for meg et spennende prosjekt på mange vis.
 
 
MUSIKERNE:
 
Jeg er svært stolt av å kunne presentere musikerne som er med på Skyt meg med tre roser. De har alle lang erfaring med tango og er meget dyktige innen sjangeren. Fiolinist Tor Jaran Apold og bassist Ole Amund Gjersvik kommer fra tangomiljøet i Bergen, mens Andreas Rokseth og Håkon Magnar Skogstad fra tangomiljøet i Trondheim. De to sistnevnte er to unge, lovende og fremadstormende musikere som vi nok skal komme til å høre mye fra i tiden fremover.
 
Pianist Håkon Magnar Skogstad har spilt piano fra han var sju år gammel. Er klassisk utøvende student ved Norges Musikkhøgskole. Har som tangopianist fått undervisning av blant andre Cristian Zárate i Buenos Aires. Fast pianist i Tangueros del Norte, samt flere mindre tangobesetninger.
 
Bandoneonist Andreas Rokseth har spilt siden han var 11 år gammel. Han har mottatt flere stipender, og vant i 2008 førstepris i bandoneon-kategorien i den internasjonale konkurransen Akkerdeon Wetbewerb. Andreas spiller i det anerkjente orkesteret Tangueros del Norte, men deltar også i ulike prosjekter, samt tar egne solo-oppdrag.
 
Fiolinist Tor Jaran Apold var blant grunnleggerne av den kritikerroste tangokvartetten Combo Tango og Sedici Corde strykekvartett. Han har bidratt med et stort antall konserter, forestillinger, TV-opptredener og innspillinger.
 
Bassist Ole Amund Gjersvik  har jobbet som utøver, komponist og arrangør siden midten av åtti-tallet. Han har deltatt på utallige plateutgivelser, og oppsetninger på Den Nationale Scene, i tillegg til å turnere med blandt andre Karl Seglem, Kenneth Sivertsen/Bendik Hofset, Trang Fødsel og Ole Paus/Ketil Bjørnstad.   Han har gitt ut seks kritikerroste plater i eget navn og to med Combo Tango.